Fortsätt till huvudinnehåll

Webbtillgänglighetsdirektivet och DOS-lagen

 Den här veckan har vi haft föreläsningar om olika regler som finns  gällande webbtillgänglighet. Vi har pratat om EU:s Webbtillgänglighetsdirektiv, samt den svenska DOS-lagen, Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

De senaste åren har samhället digitaliserats och saker som vi tidigare gjort på plats genomförs nu via mobil, surfplatta eller dator, exempelvis bankärenden. Ett problem med digitaliseringen är att alla har olika användarbehov. För att tillgodogöra dessa behov skapade EU Webbtillgänglighetsdirektivet. Detta är en miniminivå för webbtillgänglighet som alla länder i EU måste följa. Varje land behöver skriva en lag som överensstämmer med direktivet, ett land får kräva mer, men inte mindre. Vår svenska lag heter Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service och förkortas DOS-lagen. Lagen trädde i kraft 2019 och innefattar alla hemsidor som drivs av offentlig sektor. Funktionsnedsättning ska inte vara ett hinder för att använda digitala tjänster. Det som ska vara tillgängligt är externwebben, intranätet och extranätet, även de flesta dokument innefattas av lagen. Det finns dock undantag, exempelvis gamla dokument, livesändningar och arkiv. Om en livesändning däremot ligger kvar på webben en längre tid ska den tillgängliggöras, exempelvis genom textning eller syntolkning.

 

Veckans uppgift var att fundera kring en hemsida man har upplevt som otillgänglig, varför den är otillgänglig, samt om den innefattas av DOS-lagen.

När jag tog studenten förra våren kom jag för första gången i kontakt med både arbetsförmedlingen och försäkringskassan. Jag upplever att båda dessa hemsidor är svåra att navigera på om man använder skärmläsare, men jag tycker att försäkringskassan är klart svårast.

I dagsläget får jag aktivitetsstöd från försäkringskassan, vilket jag behöver ansöka om på deras hemsida varje månad. Det tog lång tid för mig att lära mig göra detta på egen hand, de första månaderna fick min mamma hjälpa mig. Jag upplever hemsidan som rörig, om man vet hur man ska göra så är det inte så svårt, men innan man lär sig det så är det väldigt komplicerat. Datorn talar inte tydligt om var man ska klicka för att komma framåt. Om man ser skärmen tror jag det är betydligt enklare, men om man bara lyssnar så blir det ett större problem. Exempelvis när jag skrivit klart min ansökan så ska jag avsluta med att skriva in mobilt bank-ID. Det kommer upp en stor ruta på skärmen, men skärmläsaren talar inte om detta. Alltså måste jag ha en seende person som talar om för mig hur jag ska göra, innan jag kan göra det själv.

Jag vill dock tillägga att jag inte använt skärmläsare så länge, så jag vet inte hur alla olika funktioner fungerar. För en person som är van vid att använda skärmläsare kanske detta inte är något problem, det kanske finns sätt att navigera enklare på, men för mig som inte är så van så är det svårt, och jag tror det finns många som är i min situation. Man vill kunna vara självständig på internet, men det går inte när hemsidor är så svåra att navigera på för oss med nedsatt syn.

Frågan är nu om försäkringskassan innefattas av den svenska DOS-lagen. Ja det gör den, eftersom det är en offentlig myndighet. Däremot kan jag inte svara på frågan om försäkringskassan bryter mot lagen. Det tror jag inte att de gör. Deras hemsida går att använda, men om man som jag inte har full koll på tekniken så är den svår att navigera på och det tar betydligt längre tid än om jag hade kunnat navigera genom att använda synen.

 

// Emelie

Kommentarer

  1. Bra skrivet Emelie! Vi är nog många som tappar bort oss på Försäkringskassans hemsida, men det låter definitivt svårare med skärmläsare. /Josef

    SvaraRadera
  2. Hej, jag har själv anmält två offentliga instanser till DIGG för otillgängliga webbfilmer, efter att först ha talat med myndigheterna ifråga och de har sagt att de ska bättra sig och så har de inte gjort det. Har du påpekat svårigheterna för F-kassan, och viktigare: har du frågat vana skärmläsar-användare? Tycker de också att sajten är svår är det läge att gå vidare och agera. Dessa myndigheter är ju jätteviktiga att de fungerar, eftersom gruppen använder dem och är beroende av dem. /Helena Frank

    SvaraRadera
  3. Hej
    Jag håller med dig Emelie
    /Baraa Maksoud

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Reflektioner kring webbtillgänglighet för döva och dövblinda

Jag har läst ett blogginlägg av Ulf, en av mina kurskamrater som är döv. Han har skrivit om webbtillgänglighet på kommunala webbsidor för döva eller dövblinda. Han hävdar att den digitala utvecklingen är något väldigt positivt för de som använder teckenspråk, men det finns fortfarande mycket att jobba på. Ulf berättar bland annat om det faktum att många döva eller hörselskadade har teckenspråket som sitt modersmål/förstaspråk och svenskan (eller något annat talande språk) som andraspråk. Detta gav mig verkligen en tankeställare, jag vet att teckenspråket är ett eget språk, men jag har inte reflekterat över att det kan räknas som en persons förstaspråk. I blogginlägget skriver Ulf även om att hemsidor ofta brister i tillgänglighet, eftersom informationen inte finns på teckenspråk. Han delar också med sig av sina tankar kring nyanlända döva, vars tredje eller fjärde språk är svenskan, efter deras modersmål, hemspråk och det svenska teckenspråket. Han påpekar också att teckenspråket i

Hej och välkommen!

 Hej!  Mitt namn är Emelie och jag är 20 år gammal. Jag föddes med ett genetiskt fel, vilket har resulterat i att jag idag är både gravt synskadad och rullstolsburen. Mina stora intressen är musik, träning, att vara ute i naturen och att skriva.  Tack vare mina funktionsnedsättningar brinner jag för tillgänglighetsfrågor och jag har precis påbörjat kursen Användare som experter som drivs av Furuboda folkhögskola och Funka.com. Vi pluggar på distans på 50%. Kursen handlar om webbtillgänglighet och under det kommande året ska vi få lära oss om webbutveckling, samt om vilka rättigheter och skyldigheter som finns gällande webbtillgänglighet.  På denna blogg kommer jag dela med mig av vad vi går igenom i kursen och vad jag får lära mig.  Hoppas ni vill ta del av det  Önskar er alla en fin vecka 🌻 //Emelie