Fortsätt till huvudinnehåll

Uppgift - Tillgänglighetsredogörelse

 Jag hoppas ni alla haft en skön påskhelg. Över lovet fick vi i kursen Användare som experter en uppgift som handlade om tillgänglighetsredogörelser 

Syntolkning: Ett träd med vita blommor mot en klarblå himmel. 


Varje webbplats inom den offentliga sektorn ska ha en tillgänglighetsredogörelse där de redogör för bristande tillgänglighet på sin webbplats. Det finns vissa fasta punkter som ska finnas med i redogörelsen:

·         Vem är avsändaren och vilken webbplats gäller det? Varför finns redogörelsen? För att det är ett krav i Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. 

·         En kortfattad beskrivning av tillgängligheten på webbplatsen.
På de allra flesta webbplatser står det att de delvis uppfyller kraven.

-  Beskrivning av brister, samt vilka användargrupper de påverkar. 

·         Ett sätt att kontakta webbplatsägaren.

·         En länk till DIGG (Sveriges tillsynsmyndighet). Dessa ska man kontakta om man inte är nöjd med återkopplingen från webbplatsägaren.

·         En beskrivning av hur hemsidan granskats, exempelvis via automatiska tester, med hjälp av tillgänglighetsexperter eller via användartestning.

·         Datum när den senaste granskningen gjordes, samt när redogörelsen senast uppdaterades. 

Det viktigaste i redogörelsen är att beskriva bristerna och vilka användargrupper de påverkar. Detta ska göras enkelt och tydligt, så användarna förstår. Man ska inte skriva ”Vi har en brist inom framgångskriteriet 3.3.3 i WCAG”.

 

Uppgift:

Vår uppgift är att låtsas vara en webbplatsägare som ska skriva en tillgänglighetsredogörelse. Vi ska beskriva en eller flera brister så att användarna förstår. Vi kan använda något/några av de framgångskriterier vi granskat under de senaste veckorna, men vi får välja något annat om vi vill.

 

Helsingborgs kommun – Startsida

Vi är medvetna om att vi har en brist gällande att låta användare hoppa över grupperat innehåll. Detta innebär att användaren kan hoppa över navigeringen och komma direkt till sidans huvudinnehåll, genom att trycka på tabb-tangenten direkt när man kommer in på sidan.

Detta påverkar dig som navigerar med tangentbord, eftersom du behöver tabba dig igenom hela navigeringen i överkant på skärmen. Vi är som sagt medvetna om detta och jobbar på att åtgärda felet så snart som möjligt.

Tyvärr brister vi också gällande språket på vår webbplats. I källkoden är svenska angivet som språk för alla sidor.

Detta gör att bland annat du som skärmläsaranvändare kan stöta på problem om du vill byta språk på vår webbplats. Då kommer den svenska talsyntesen försöka läsa det andra språket. Vi försöker åtgärda detta så snart vi kan.

https://helsingborg.se/

 

Öresundskraft – Oresundskraft.se är till för alla (Tillgänglighetsredogörelse)

Gällande rubriker har vi en brist i vår tillgänglighetsredogörelse. Huvudrubriken, som borde vara på nivå 1, är på nivå 2. Detta gör också att underrubrikerna, som borde vara på nivå 2, är på nivå 3.

Detta kan exempelvis påverka dig som använder skärmläsare, då det är en otydlig rubrikstruktur. 

https://www.oresundskraft.se/tillganglighet/

 

Öresundskraft – Startsida

På vår startsida är flera av våra rubriker på fel nivå och de är inte klickbara.

Även detta påverkar bland annat dig som har en grav synnedsättning/blindhet och använder uppläsande hjälpmedel. För att komma in på en artikel behöver du först sätta tangentbordsfokus på rubriken och därefter använda ”Pil ner” på tangentbordet några gånger för att komma till en länk som heter ”Läs mer”. Genom länken kan du läsa hela artikeln. Vi är medvetna om att detta ställer till bekymmer för många användare och vi arbetar på att lösa problemet.

https://www.oresundskraft.se/

 

H22 CITY EXPO – Startsida
(H22 är en framtidsmässa som kommer äga rum i Helsingborg sommaren 2022)

På vår startsida brister vi på flera punkter gällande huvudrubriken. Rubriken är placerad i en bild och den har låg kontrast mot bakgrunden

Detta påverkar många användargrupper, bland annat dig som har nedsatt syn och dig som har en grav synnedsättning/blindhet och använder skärmläsare. På grund av den låga kontrasten är texten svår att läsa om man ser dåligt. Rubriken går inte heller att komma åt med hjälp av skärmläsare, eftersom den är placerad i en bild. Detta är något vi jobbar på och vi hoppas att felet ska vara åtgärdat inom en snar framtid.

https://www.h22cityexpo.se/

 

/Emelie  


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Granskning via skärmläsare

  Syntolkning: bild på snödroppar.  Denna vecka var det Funka som höll i lektionerna och vi fick träffa Joakim Centervik. Han har en grav synnedsättning, har varit fast anställd på Funka sedan 2009 och arbetar som testare. Tidigare har han jobbat som musiklärare och som ombudsman på Synskadades Riksförbund Stockholm. Han har använt skärmläsare länge och ser det som ett ypperligt verktyg för att granska webbplatser.   Måndag Veckans första lektion började med att Joakim kort förklarade vad en skärmläsare är och hur den fungerar. Det är ett program som tolkar det som står på skärmen, i Joakims fall både via talsyntes och punktskrift. Jag själv använder också skärmläsare, men eftersom jag inte läser punktskrift så får jag endast informationen via tal. När man använder skärmläsare navigerar man på skärmen med hjälp av tangentbordet. Ofta fungerar skärmläsaren inte så bra med datormus och dessutom är det svårt att navigera med hjälp av den när man har nedsatt syn. Tangentbordsnavigeri

Uppsats: Autism och webbtillgänglighet

Autism och webbtillgänglighet   En uppsats av Emelie Pålsson  Syntolkning: Bild på ett par händer som skriver på en laptop. På skärmen syns ordet AUTISM i färgglada bokstäver mot en bakgrund av ett vitt pussel.